Емилиян Гебрев: Шпионският скандал е свързан с опита за моето убийство

08:35, 12 сеп 19 / Общество 25 3469 Topnovini
1

„От опита, който имам натрупан досега – в един скандал с участието на държавата, печеливши страни няма. С изказването на зам.-главния прокурор Иван Гешев в сряда излязоха нови факти около опита за моето убийство, това на сина ми и на мои колеги“, съобщи оръжейният търговец Емилиян Гебрев пред bTV.

КПКОНПИ внесе иск срещу Гебрев за отнемане на имущество на стойност 13 млн. лв.

„От изказването на зам.-главния прокурор Гешев изскочиха нови доказателства, свързани с опита за моето убийство, на моя син и на моя колега. В какво се състои в това нещо – точно по думите на Гешев през месеците януари – февруари 2015 г. било постигната договореност български дружества, в това число и "Дунарит" по никакъв начин да не попаднат в български ръце. Това за мен е водещо, защото то променя и дава друга насока на разследването. Споменятият период напълно съвпада с времето, в което аз заявих интереса си за законно придобиване на Дунарит със заплащането и увеличението на капитала му чрез моето дружество ЕМКО. И в края на април 2015 г. бе извършено покушението срещу мен, моят син и моят директор във фирмата. Както е установено от прокуратурата, това време съвпада напълно с опита за моето покушение и наличието на представители от чужди страни в непосредствена близост до нас“, допълни Гебрев.

„За мен е водещо темата, че предприятията не трябвало да попадат в български ръце. Прокуратурата описва друга схема. Но аз какъв съм – ЕМКО е българска фирма и част от националната сигурност на страната, ЕМКО държи акциите на Дунарит. Срещу нас в последните четири години се изправиха две чужди фирми, които заведоха съдебни дела по придобиването на Дунарит от една българска фирма. Това е в пълно противоречие на казаното от Гешев“, уточни Гебрев.

Шпионският скандал да ускори разследването на опитите за убийство , надява се Гебрев. „И да се установи чии са тези фирми, които искат да придобият Дунарит, кой стои зад тях, кой ги подкрепя? Има фирми, които са от 2017 г. и не участват в правния мир, но тази фирма активно съди мен и управляваното от мен дружество. След като самият зам.-главен прокурор каза тези думи, прокуратурата трябва да работи по този казус“, допълни оръжейният търговец.

„От една година съм подал на Цацаров сигнал да възобнови разследването за опитите за убийства – моето, на сина ми и на колегата ми, и колкото и странно да е, нямам отговор. Вчера доста ясно и точно казах, че с тези хора – Решетников, Малофеев, Малинов и до ден днешен не съм ги виждал, нито съм ги срещал, нито съм говорил, нито пък някой ме е представял или използвал във връзка с тях. Аз с Цветан Василев нямам каквито и да било отношения, както и с КТБ, така и с нейния бивш мажоритарен собственик“, заяви Гебрев.

На въпрос защо разследващите правят връзка между Василев и Гебрев, оръжейният търговец заяви, че познава Василев, защото високопоставени хора от правителството са имали общи проекти с него. „Всички му се кланяха“, уточни Гебрев.

„През целия си живот съм се виждал не повече от 4-5 пъти, като сумарното време на срещите ни е било не повече от десет минути, в които най-дългият разговор беше за придобиването на ВМЗ Сопот“, допълни Гебрев.

Гебрев съобщи, че оръжейният завод Дунарит и към момента е собственост на ЕМКО, - това са данните, записани в Търговския регистър. „Само преди известно време в Търговския регистър окончателно беше записано, че аз, заедно с моята фирма ЕМКО, сме краен собственик на Дунарит. Преди 20 дни съдът излезе с ясно и точно решение и указание към Търговския регистър да впише увеличението на капитала – колкото и да е странно, всички срокове регистърът да изпълни решението на съда, са изтекли, но и до днес увеличението на капитала не е вписано в регистъра – значи в случая Търговският регистър е над съда – как изобщо е възможно това?“, допълни собственикът на ЕМКО.

Според Гебрев причината вписването да не е осъществено и към този момент е, че определени хора и фирми имат своята сила и своите възможности да спират работата на Търговския регистър, съобщи Гебрев. „Решението на съда е окончателно, самият Търговски регистър е качил на сайта решението на съда за вписване на увеличението на капитала, но регистърът не иска да изпълни това съдебно решение. Аз съм изкупил всички акции на това дружество и увеличението на капитала не променя моята собственост“, уточни оръжейният търговец.

„Категорично не съм участвал в никакъв шпионаж – какъв ми е смисълът да участвам в шпионаж? Аз съм предприемач и ръководя успешни предприятия, какъв е смисълът да правя каквото и да е?“, възмути се Гебрев.

Дунарит няма никаква връзка с Цветан Василев, „само болни мозъци могат да повтарят това непрекъснато“, завърши търговецът.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани