Вдигат пенсиите с поне 6% догодина

15:58, 11 сеп 19 / Политика 25 5218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пенсиите ще се увеличат най-малко с 6% от 1 юли 2020 г.

Ръстът на средния осигурителен доход, отчитан от НОИ, дава основание да се завиши прогнозата, която е заложена в 3-годишната бюджетна рамка и нашите очаквания, без да мога да кажа конкретно число. е, че темпът на осъвременяване на пенсиите от 1 юли ще  бъде по-висок от заложения и ще бъде над 6%", обясни социалният министър Бисер Петков след блиц контрол в ресорната парламентарна комисия, съобщи „24 часа“. Той обаче уточни, че точният процент ще стане ясен по-късно.

При темпът на нарастване на минималната заплата в рамките на този управленски мандат има предвидимост и яснота. През следващата година тя трябва да е 610 лв. обясни още социалният министър.

Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

 "Синдикатите винаги искат по-висок ръст на минималните заплати, а работодателските организации смятат, че минималната заплата не трябва да нараства. Този дебат ще се води докато нямаме яснота върху факторите, от които зависи минималната заплата, и начина, по които тя да се определя", обясни още Петков.

Социалният министър коментира и исканията на приемни родители от Националната асоциация за приемна грижа за въвеждане на специален договор за предоставяне на услугата „приемна грижа“. Те искат с договора да се регламентира трудът на приемните родители по начин, гарантиращ техните социални и осигурителни права.

„Приемната закрила е мярка за закрила и има доста сериозно разпространение в страната. 2000 деца са настанени в приемни семейства. Трябва да се осигурят добри условия за работа и заплащане на приемните родители, защото този труд е специфичен и е 24 часа, обясни още Петков.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама