Зеленски подписа указ за отпадане на депутатския имунитет

14:10, 11 сеп 19 / Свят 25 2183 Шрифт:
Topnovini

Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа указ за отпадане на депутатския имунитет, считано от 1 януари 2020 г., съобщава РИА Новости.

По-рано Върховната рада прие окончателно закона, с който се предлага промяна в Конституцията в частта, отнасяща се до отпадане на депутатския имунитет от януари 2020 г. Депутатът от партия „Опозиционна платформа – за живота” Василий Нимченко заяви, че партията му ще оспори закона пред Конституционния съд, тъй като е приет с нарушения.

Зеленски иска да прекрати правомощията на ЦИК заради предубедена работа

През есента на 2017 г. парламентът на Украйна изпрати за становище в Конституционния съд два законопроекта за отмяна на депутатския имунитет. Президентският законопроект на тогавашния държавен глава Петро Порошенко предвижда отмяна на имунитета от 1 януари 2020 г.

Според втория проект, имунитетът на депутатите следва да отпадне едва след влизането на съответния закон в сила. Тогава Конституционният съд призна и двата законопроекта за конституционносъобразни.

Историческа размяна на затворници между Русия и Украйна

Имунитетът на депутати и съдии е вписан в Конституцията. Внасянето на изменения в нея изисква специална и продължителна процедура. За това е необходимо парламентът да изпрати предложението за такива изменения в Конституционния съд, а след положително становище, законопроектът трябва да бъде гласуван на първо четене от поне 226 депутати. Законът може да бъде приет окончателно на следващо гласуване с минимум 300 гласа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама