Японският ядрен регулатор отново ще разследва аварията във Фукушима от 2011 г.

12:30, 11 сеп 19 / Свят 25 2859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският ядрен регулатор заяви днес, че планира да започне ново разследване във връзка с аварията в АЕЦ "Фукушима" управлявана от компанията "Тепко" (Тепко), съобщава Ройтерс.

Земетресение и последвало цунами през март 2011 г. доведе до експлозии и разтопяване на горивните пръти в три от реакторите на АЕЦ "Фукушима-1". Стигна се до изтичане на радиация, а 160 000 души бяха принудени да напуснат района, предава БТА.

Японски министър: Може би ще се наложи Япония да изхвърли в морето радиоактивна вода

Управлението за ядрено регулиране ще се опита да установи откъде изтича радиация от повредените защитни съоръжения около реакторите, става ясно от публикуван от него документ. Регулаторът също така ще провери охладителните системи, които имат за задача да предпазят от прегряване реакторите.

Всички японски министри връчиха оставките си на премиера Шиндзо Абе

След аварията бяха предприети няколко разследвания. Едно от тях стигна до заключението, че случилото се във Фукушима е било "причинена от човешка дейност - катастрофа, която е можело и е трябвало да бъде предвидена и предотвратена, а нейните последици са могли да бъдат смекчени чрез по-ефективна човешка реакция".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама