Цвета Караянчева: "Иновации и младеж" е важен и голям ресор

19:16, 10 сеп 19 / Политика 25 3290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Иновации и младеж" е важен и голям ресор. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Брюксел, след като стана ясно, че този ресор ще получи българският еврокомисар Мария Габриел.

Биков: Сериозните хора в БСП оценяват ресора на Мария Габриел като силен

"Много се радвам, че днес съм тук и моето посещение съвпада с избора на ресор за еврокомисар. Това е един много важен ресор, много голям. Това е отношение към България и към Мария Габриел персонално, защото тези два ресора са били разделени, сега вече е мегаресор с две генерални дирекции, с изключително голям бюджет", заяви Караянчева.

Иновациите, образованието и младите хора са бъдещето, отбеляза председателят на българския парламент. Караянчева изрази убеждението си, че Габриел ще се справи с новия ресор и ѝ пожела успех.

Председателят на Народното събрание е в Брюксел, за да представи в ЕП изложба, посветена на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.

"Делото на бащите-основатели на съвременната българска държава е пример за патриотизъм, политическа честност, отговорност и прозорливост, заяви Цвета Караянчева по време на церемонията по откриването на експозицията в изложбеното пространство „Атанас Буров“. Председателят на българския парламент връчи на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли луксозни копия на Търновската конституция и на Сребърната конституция, дарение от Народното събрание за библиотеката на Европейския парламент.

Преди 140 години, въпреки яростните спорове, дебати и конфликти, представителите на българския народ в Учредителното събрание се обединиха и превъзмогнаха своите различия, враждите и личната си горделивост, за да докажат пред целия свят, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава, подчерта председателят на парламента. Тя отбеляза, че те са създали един от най-прогресивните за времето си основни закони – Търновската конституция, документ, с който българите основателно се гордеят до днес.

Нека да помним, че голямата част от бащите-основатели са били хора, учили и пътували из Европа, хора, които внимателно са следили европейските политически процеси, осмисляли са ги и са вадели своите изводи за това как могат да ги пренесат на родна почва, подчерта Цвета Караянчева. Всеки, който се е зачитал без предубеждения в протоколите на първия български парламент, ще чуе отгласите от най-доброто от тогава действащите европейски конституции, сред които най-вече белгийската, послужила като основно вдъхновение, добави председателят на българския парламент.

Бащите-основатели са титаните, а ние сме техните смирени последователи, подчерта Цвета Караянчева. Тя допълни, че можем много да се поучим от тях за това, че в името на национално отговорни теми трябва да бъдем заедно. Така и Вие – евродепутатите, в името на единството можете да си протегнете ръка, завърши изказването си председателят на Народното събрание.

На официалната церемония в Европейския парламент в Брюксел председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи, че тази изложба ни приобщава към великия дух на свободата. Той отбеляза, че това е първата изложба, която открива от встъпването си в длъжност.

Изключително съм щастлив, че откривам експозиция, посветена на създаването на една европейска конституция, допълни Давид Сасоли. Дължим много на бащите-основатели на България, както и на всички онези, които са дали импулс за развитието на демократичните ни държави, посочи още той. Страданията, през които е преминал българският народ, постоянно трябва да ни напомнят, че не бива прекрачваме определени граници, излагайки на риск правовата държава и основните свободи, подчерта председателят на Европейския парламент. Припомняйки си делото на бащите-основатели на българската конституция си припомняме и за всички онези, които са страдали в името на свободата и поради липса на демокрация, затова и днес в Европа имаме нужда от повече интеграция между отделните държави – така ще гарантираме и сигурността си, допълни Давид Сасоли.

Той посочи, че трябва да се установят много силни отношения между европейските парламенти, защото те са в основата на демократичния живот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама