Златева: Имахме възможности за по-добър ресор в ЕК, но Борисов ги отхвърли

16:23, 10 сеп 19 / Политика 25 2530 Християна Димитрова
1

България имаше възможности за по-добър ресор, но Борисов ги отхвърли. Това каза на брифинг зам.-председателят на БСП Деница Златева, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Тя коментира темата с новия ресор, който получи българският еврокомисар Мария Габриел – иновациите и младежта.

Мария Габриел е новият еврокомисар по иновациите и младежта

Първоначално започнахме предложенията с един много по-важен ресор – на върховния представител по външна политика и сигурност, което премиерът отхвърли. След това се заговори за земеделие. Аргументът на премиера беше, че средствата там са предварително разпределени и той не представлява интерес за нас“, заяви тя.

По думите ѝ във всички ресори се следват много ясни правила за раздаване на средства, а „не се раздават от джипове при служебни пътувания“.

Златева определи новият ресор на Мария Габриел като значим в рамките на бюджета на ЕС, защото е третият по ресурс ресор.

Вижте новата ЕК

„Но в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи – и върховен представител по външна политика, и сектор „Земеделие“, безспорно е по-слаб ресор за нас. Още повече, че България е на предпоследно място сред държавите-членки на ниво внедряване на иновации. Да се надяваме, че имайки такъв комисар, у нас ще се въведе по-приоритетно използване на средства за развитието на този важен сектор за българската наука“, каза още тя.

От своя страна, лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира номинацията на БСП за кмет на София, като посочи, че има издигнати няколко номинации, като Мая Манолова има най-много. „Утре ще бъде гласуването. Утре ще приемем и платформата си за управление на София, което също е много важно – с какви политики ще излезем пред софиянци“, обясни тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 148 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.