Десислава Танева: Ако искаме национално производство на свинско месо, трябва да се повишат мерките за биосигурност

15:50, 10 сеп 19 / Политика 25 1951 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако искаме да имаме национално производство на свинско месо и да продължим да имаме такъв изключително добър сектор като конкурентоспособност, трябва да продължим с ясното съзнание, че африканската чума по свинете е влязла у нас. За нея няма лечение и единствената възможност да продължим това производство е промяна на условията и средата в посока повишаване на мерките за биосигурност. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на пресконференция във връзка с 14-ата годишна среща на Постоянната група от експерти по африканската чума по свинете в Европа, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

По думите й мерките, които са били взети са в посока на овладяване на кризисната ситуация и спирането на разпространението на болестта.

Десислава Танева допълни, че има създадена работна група с експерти и се комуникира с индустрията и външни експерти.

България следва стриктно съветите на ЕК за борбата с чумата

„За да улесним и стопаните, които искат да продължат да отглеждат домашни свине, без значение какъв е техният обем и типът на тяхното стопанство, сме го разделили на три категории: „индустриални ферми“, „фамилни ферми“ и „лични стопанства“. За всяка от тези три категории в момента подготвяме нови мерки за биосигурност или по-скоро нови нива“, уточни тя.

„С цел подкрепа на надграждането на мерките за биосигурсност подготвяме няколко целеви приема по ПРСР. След приемането и дебата на тези подобрения на мерките за биосигурност, ще подкрепим тяхното изграждане по отношения на личните стопанства“, добави Танева.

Борисов: Предприехме всички мерки за ограничаване на африканската чума

Земеделският министър подчерта, че ще се намали броят на отглежданите прасета в лични стопанства.

„Никъде не е разрешено да се отглеждат свободно без мерки за сигурност. Това е един рисков фактор за разпространението на заболяването. Не може да го допуснем. Тази развъдна дейност може да бъде разрешена за фамилни ферми с друго ниво и обем на мерки за биосигурност и те ще бъдат подкрепени от мярка 6.3".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама