Ердоган: Турция няма да се справи с нова вълна от бежанци

15:20, 10 сеп 19 / Свят 25 3617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Турция няма да може да се справи с нова вълна от бежанци от Сирия, ако кризата в тази страна не бъде разрешена'', заяви турският президент Тайип Ердоган.

"Турция е приела 3,5 милиона бежанци от Сирия. Освен това у нас са намерили убежище и граждани на други страни, имаме около 5 милиона бежанци общо. Турция вече не е в състояние да се справя с нова вълна бежанци, ако се втурне от Сирия", каза Ердоган, говорейки в Анкара.

Той добави, че Турция осигурява безопасност за цяла Европа, като задържа потока бежанци.

"За да могат сирийците, които са у нас, да се върнат в родината си, трябва страната им да се почисти от терористи. Терористичната групировка ИД в Сирия беше победена. YPG (Сирийските кюрдски сили за самоотбрана) сега повече от всички пречат на завръщащите се бежанци. Ето защо за нас е важно да си сътрудничим със САЩ, за да изчистим Сирия от терористите", каза турският президент.

Той припомни, че още при бившия президент на САЩ Барак Обама Турция е предложила създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

"За съжаление, с Обама това не се получи. Сега има споразумение за зоната с президента Тръмп. Очакваме съюзническото поведение от САЩ: да бъде с нас в нашите усилия за борба с YPG в Сирия, но американците доставиха на YPG около 50 000 камиона с оръжие, което е много тревожно и неприемливо за нас“, каза Ердоган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама