Марияна Николова: Киберпрестъпленията могат да навредят на българската и на световната икономика

11:44, 10 сеп 19 / Политика 25 1528 Topnovini
1

Проф. Георги Димитров октри кръгла маса по повод Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност. "Технологииите са навсякъде около нас и са неизменна част от нашето ежедневие. Затова осигуряване на сигурността е по-важно от всякога", каза Димитров пред репортер на ТОПНОВИНИ.

"По отношение на Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност трябва да отчетем, че става въпрос за предизвикателства и решения. Както знаете, мрежите и информационните системи имат изключително важна роля в нашето общество", каза вицепремиерът Марияна Николова при откриването на кръглата маса.

"Тяхната надеждност и сигурност са от основно значение за стопанските и обществени дейности и за функционирането на вътрешния пазар", посочи още тя.

"В последно време мащабът на киберпрестъпленията се увеличава и представлява крупна заплаха за функционирането на мрежите и информационните системи. Този факт трябва да бъде казан и отчетен. Това са системи, които може да се превърнат в мишена на преднамерени и злонамерени действия'', казапредседателят на Съвета по киберсигурността.

''Подобни инциденти могат да нанесат финансови загуби, на навредят на българската и на световната икономика и да подкопаят доверието на потребителите. С развитието и внедряването на електронното управление ние вече съхраняваме изключително голям обем от данни в електронен вид и масив'', обясни още вицепремиерът.

"Законът за киберсигурност беше изготвен и приет в изпълнение на ангажиментите на Република България като държава-членка на ЕС - ангажимент, който ние изпълнихме, за което искам да благодаря на усилената работа на колегите от Министерството на транспорта и информационните технологии, които са в моя ресор и Държавна агенция ''Електронно управление'', заключи Николова.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани