Хърватия осъди опита на членове на сръбската армия да влязат в държавата „без информирането и съгласието на хърватските власти и без да е спазена процедурата за влизане”. Министерството на външните работи е изразило своя протест и приема случилото се като провокация с цел предизвикване на инцидент.

„Това е още едно потвърждение, че Сърбия не е подготвена да се изправи пред собственото си минало и отговорност за войните през 90-те години”, се казва в съобщението на хърватското външно министерство.

В края на миналата седмица кадети от Военната академия в Сърбия отпътуваха за Хърватия, за да присъстват на богослужение в памет на жертвите от Ясеновац, но бяха върнати от граничния пункт Батровци – Баяково. Делегацията е била спряна и претърсена.

Премиерът на Хърватия Андрей Планкович заяви, че става въпрос за необявено, недекларирано и безотговорно посещение за престой в областта Ясеновац, което може да се приеме като провокация.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че полицейското управление в Новска е била информирана много по-рано за посещението на делегацията на сръбската армия.