Млад българин разработи уникален за антропологията проект

11:00, 10 сеп 19 / Култура 25 2207 Шрифт:
Topnovini

Българин създаде уникално изобретение, което може да бъде използвано в антропологията и да подпомогне развитието на науката за ценни находки. Той е участник в европейския конкурс за млади надежди, чийто домакин е София.

Върху черепа на всеки един човек има т.нар. шев. С годините той се слива и става едно цяло. Програмата, която създава Андрей Гиздов, е компютърен алгоритъм, който изчислява с голяма точност на колко години е бил дадения череп.

Младият учен е завършил Природо-математическата гимназия в София. Занимава се предимно с компютърни науки, математика и физика. От рано проявява интерес към дигиталния свят, предаде Нова телевизия.

Концепцията за проекта му е била представена на лагер, организиран от Ученическия институт по информатика и математика. Там била предложена подобна идея, която Гиздов променя и създава своя собствена програма.

Заради постиженията си, Андрей е един от тримата българи, избрани за участие в Европейския конкурс за млади изобретатели. Състезанието има много поощрителни награди и ползи, като едноседмичен стаж в патентно ведомство в Мюнхен, стаж в научно-изследователски институти в Европа, както и парични награди за първите трима.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама