Андрей Новаков: Трудно е да се опазим от АЧС, когато тя бушува в съседните страни

10:25, 09 сеп 19 / Политика 25 2625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„До края на годината най-късно очакваме решение дали България ще получи допълнителни средства от европейския бюджет за борба с АЧС. Необходими са общоевропейски мерки.“ Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

„Въпреки взетите мерки, трудно е да се опазим от АЧС, когато тя бушува в съседните страни“, каза още той и добави, че заради свободното движение на хора и стоки, болестта е трудна за овладяване.

„Затова считам, че е редно тези 45 млн. евро да отидат при най-засегнатите стопани в България и в другите държави в ЕС, които са пострадали от чумата по свинете. Това, което предложих, е Фондът за кризисни ситуации в земеделието да бъде увеличен двойно - от 20 млн. до 40 млн., както и Фондът за превенция да бъде увеличен с още 25 млн. – до към 170 млн. С тези средства още от 1 -ви януари 2020 г. да започнат да се обезщетяват стопани и да се предприемат мерки за биозащита на всички засегнати държави, а се вижда, че ни трябват вече общоевропейски мерки, които да предпазват целия континент“, обясни евродепутатът. 

Андрей Новаков коментира още, че няма опасност отпуснатите средства да ни лишат от други необходими такива за страната ни. „Това не е прецедент, защото и преди е имало ситуации, граничещи с бедствия“, каза още той и добави, че и румънските му колеги са внесли подобни предложения, които са срещнали подкрепа. Припомняме, че евродепутатът поиска отпускането на допълнителни средства от европейския бюджет в подкрепа мерките срещу болестта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама