КЗП започва засилени проверки за ученическите раници и пособия на пазара

08:37, 09 сеп 19 25 2829 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверка за предлаганите учебни пособия и стоки за учениците броени дни преди първия учебен ден, съобщи в Сутрешния блок на БНТ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

"Има стандарти за ученическите раници, които касаят характеристики като размери, материи, от които те трябва да са направени. Ако търговецът твърди, че имат някакви специфични характеристики, това задължително трябва да бъде тествано", обясни Маргаритов.

"Започваме проверки за ученическите раници, за комплекти, които се предлагат на потребителите. Целта ни още родителите на децата да закупят и безопасни дрехи и обувки за старта на учебната година", заяви председателят на КЗП.

"Моят съвет към потребителите, е първо внимателно да подходят към предлаганите раници и учебни комплекти, да изпробват, да сравняват различни оферти, допълни Маргаритов.

От 500 до 3000 лв. са санкциите при нарушения от страна на търговците, а когато говорим за нелоялни практики, могат да стигнат и до 50 000 лв, ако нарушението се повтаря", допълни още председателят на Комисията за защита на потребителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама