Написаха акт на мъж, карал електрическа тротинетка в столицата

20:31, 06 сеп 19 25 6476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пътната полиция в София написа акт на водач на електрическа тротинетка. Случаят е от 4 септември, когато от КАТ публично обявиха, че този тип превозни средства нямат право да се движат по пътищата, отворени за обществено ползване, предава bTV.

На 4 септември, малко преди обяд, Пол Найденов се движи с електрическата си тротинетка по бул. „Драган Цанков”.

Електрическите тротинетки – новият социален експеримент със столичани

„През цялото време карах плътно в дясно , съвсем бавничко. Тази тротинетка в икономичен режим, в който аз я използвам, не може да развие повече от 15 км/ч”, разказва мъжът.

В района на кръговото на телевизионната кула полицаи издават акт на Пол за нарушение на Закона за движение по пътищата.

В акта е записано, че е нарушен текст от закона, който казва, че по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер.

"В акта пише, че тротинетката не е регистрирана по надлежния ред, а в момента такъв надлежен ред липсва. В КАТ се опитах да си регистрирам тротинетката, за да нямам повече такива проблеми, но ми отказаха", допълва Пол Найденов.

Сега правила има само за тротинетките, които се предлагат в столицата от частна компания. Описани са в меморандум, подписан от компанията.

Меморандумът ограничава скоростта на тротинетките до 25 км/ч. В паркове, градини и пешеходни зони тя автоматично пада до 5 км/ч. Само пълнолетни трябва да ги управляват.

Забранява се карането им по тротоари. Документът се подписва с всяка компания, която иска да ги предлага в столицата. Още пет са заявили такъв интерес.

Законодателните поправки, с които ще се въведат правила за всички електрически тротинетки, все още се подготвят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама