Над 2,2 млн. лв. са изплатените обезщетения за умъртвени прасета

13:25, 05 сеп 19 25 2275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 7 400 заявления са подадени от земеделски стопани, които очакват обезщетения за умъртвени прасета заради африканската чума. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на парламентарния контрол, съобщи БНР.

До момента са изплатени над 2 200 000 лева.

Започва изплащането на помощите за стопаните, заклали доброволно прасетата си

12 области са засегнати от заразата. В едно от активните огнища в Голямо Враново трябва да бъдат унищожени 1 000 свине-майки.

От 22 дни няма регистрирано огнище на чума при домашните свине.

Предвижда се актуализиране на законодателството по отношение на биосигурността у нас. В тази връзка министерството работи върху нови мерки за биосигурност в трите вида стопанства – лични, семейни ферми и индустриални, за да се избегне бъдещо усложняване на епизоотичната обстановка в страната, както се случи това лято с разпространението на чумата.

„За нас няма разлика какъв вид е стопанството. За нас е важно и в трите вида да има съответните нива на биосигурност. За личното стопанство те са най-елементарни. Целта е епизоотичният риск да е минимален“, заяви земеделският министър. Тя обяви, че е дала срок на БАБХ до края на септември, за да разработи новите мерки, след което те ще бъдат материализирани в съответните изменения на нормативната база – закон, наредба, указания или заповед.

Правителството отпусна 28 млн. лв. за борба с африканската чума

По време на днешното пленарно заседание бяха приети на първо четене и промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Те предвиждат министърът на земеделието, храните и горите да може със заповед да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дивата свиня в случай на епизоотия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама