Може ли да се запали Черно море?

18:20, 05 сеп 19 / Култура 25 2847 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една детска рима на Корней Чуковски разказа как „лисиците взели кибрит, отишли до синьото море и го запалили.“ Разбира се, това е чиста измислица, защото животните не знаят как да използват кибрит.

Но морето е способно да гори, особено що се отнася до Черно море. Всъщност 90% от водите му съдържат сероводород - горим, отровен и експлозивен газ с миризма на гнили яйца.

На 12 септември 1927 г. близо до Ялта има мощен трус от 8 по Рихтер. Той провокира големи свлачища. Нанесени са значителни щети на сградите, реколтата загива. Освен Ялта, трусът е усетен и на други населени места по крайбрежието на Крим. Въпреки че Крим е разположен в сеизмична зона, там обикновено не се случват сериозни земетресения. Следователно това събитие е необичайно и резониращо.

Освен това земетресението е придружено от необясними явления. Имало е отвратителна воня и ярки проблясъци, чийто източник е морето. Стълбове от огън и дим са се издигали на няколкостотин метра от повърхността му. Така хората са били свидетели на горенето на Черно море. Според една версия източникът на запалването е метан, който е изплувал на повърхноста от тектонски разломи по време на земетресението. Но повечето експерти смятат, че сероводородът е причина за пожара, съобщава БГНЕС.

Сероводородно море

В сравнение с други морета и океани, подводният живот в Черно море е изключително оскъден. Това се отнася особено за дълбоководни видове. Това не е случайно, защото сероводородът, който се съдържа във водните стълбове, убива всички живи същества. А водният слой, наситен с този отровен газ, в някои райони започва вече на дълбочина 50 метра.

Когато се издигне отгоре, може да настъпи масова смърт на морския живот. Веднъж това се случва в украинския курорт Коблево. В резултат на това на брега бяха изхвърлени приблизително 100 тона мъртва риба.

Има живот във вода, наситена със сероводород, но тя е представена само от анаеробни бактерии и някои видове морски червеи.

Черно море не е единственото, където водата е наситена с този газ, но на други места проблемът е по-малко остър. Факт е, че Черно море е едно от най-затворените. Той има достъп до океаните през Босфора и Дарданелите, които го свързват със Средиземно море. Следователно сероводородът, който се образува тук, не изчезва никъде, само се натрупва.

Освен това отпадъчните води и други замърсители, реагиращи с морската вода, образуват нов сероводород. Експертите твърдят, че много скоро дълбочината на сероводородния слой в Черно море ще бъде 15 метра.

Отравянето на морската фауна не е най-лошото нещо, което може да се случи. Не забравяйте, че сероводородът е експлозивен. Едновременната експлозия на толкова голямо количество газ по силата си може да бъде сравнима с падането на астероид с размер на половината от Луната.

А сероводородът, изплуващ от дълбокото море и навлизащ в атмосферата, може да предизвика интензивен киселинен дъжд. Такова количество киселина, пренесено от въздушните маси и изпадащо под формата на валежи, може да унищожи целия живот на разстояние от десетки километри от Черноморието.

Какво да се прави?

Опасността, породена от увеличаването на количеството на сероводород в Черно море, е много голяма. Проблемът трябва да бъде решен и колкото по-рано, толкова по-добре. Едно от решенията е строг контрол върху емисиите на вредни вещества във всички страни с достъп до Черно море.

Освен това вече са започнали проучвания за възможността за извличане на сероводорода и използването му за икономически цели. В крайна сметка, той е отлично гориво. Може би е способно да замени бензина или друго гориво. Жалко, че не мирише на теменужки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама