Депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за военното разузнаване

10:54, 05 сеп 19 / Политика 25 2067 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за военното разузнаване, съобщи "Фокус". 

За повторното приемане на закона гласуваха повече от половината народни представители. 134 народни представители подкрепиха законодателните промени, 57 гласуваха "против", а 6 с"въздържал се", с което президентското вето бе отхвърлено. 

Очаква се депутатите да гласуват президентското вето за военното разузнаване

На 5 август президентът Радев върна законопроекта за ново обсъждане, тъй като не бе съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на България.

Според президента ръководителят на службата следва да притежава необходимата експертиза, изразяваща се в специфични познания и професионален опит, с цел осигуряване изпълнението на основните ù задачи, свързани не просто с добиване на разузнавателна информация, а и с информация, необходима за отбраната на страната и за защитата на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи. Вчера ветото беше отхвърлено и от Комисията за контрол над службите за сигурност към Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама