625 млн. мегаватчаса електроенергия произвела АЕЦ "Козлодуй" за 45 г.

21:50, 04 сеп 19 25 3234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 625 милиона мегаватчаса е произведената електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" за 45 години от откриването си, а спестените въглеродни емисии за това време са над 743 милиона тона, заяви изпълнителният директор Наско Михов в началото на тържеството по повод годишнината от откриването на първата българска атомна централа, цитиран от БТА.

“АЕЦ "Козлодуй" е стожерът на българската енергетика, която произвежда чиста енергия на достъпни цени”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. “Приемайки почетен плакет по повод годишнината за приноса на Министерството на енергетиката, тя подчерта, че централата 45 години гарантира енергийната сигурност не само на страната, но и на региона. Приоритет за правителството е удължаване експлоатацията на мощностите на АЕЦ”, продължи Петкова като отбеляза, че преди две години Пети блок е получил лицензия за експлоатация за още 10 години от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/.

АЕЦ „Козлодуй“ навършва 45 години

"Очакваме до броени дни такава лицензия да получи и Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още тя. Според нея това е ясен знак, че можем да продължим да разчитаме на атомната централа да произвежда безопасно екологично чиста енергия на достъпни цени за битовите потребители и бизнеса. Петкова подчерта, че ядрената енергетика има бъдеще в България и правителството продължава да работи за нейното развитие.

Тържеството продължи с връчване на почетни плакети за ръководители на централата, работници, служители и партньори на АЕЦ "Козлодуй", допринесли за изграждането, експлотацията и развитието на първата българска атомна централа от нейното откриване на 4 септември 1974 година. Първи получи наградата си Милен Русков - енергетик, който е постъпил на работа същата година в централата и продължава да работи до днес. Специални отличия получиха и представители на "Росатом" и други руски партньори на АЕЦ "Козлодуй" с принос в изграждането й, както и сега, за удължаване на експлоатационния срок на мощностите й.

Тържественото честване ще завърши с концерт на група БТР и солистът на култовата група "Юрая Хийп" Джон Лоутън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама