Иво Христов: България е обявена за първата „хакната държава“

21:10, 04 сеп 19 / Политика 25 1391 Topnovini
1

България е обявена за първата „хакната държава“. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Иво Христов, съобщи „Фокус“.

Христов обясни, че в кибер отношение Европа е много уязвима. Според него киберсигурността не е въпрос само на националната сигурност, а и на съхранение на индивидуална сигурност, защото данните на гражданите могат да бъдат използвани неправомерно.

Земеделската комисия в ЕП одобри предложението на Иво Христов за още 70 млн. евро за борба с чумата

Христов коментира изявлението на премиерът Бойко Борисов, че членството в Шенген може да бъде отложено, като подчерта, че има много причини България да не бъде приета в пространството.

„Знаете, че чували с дрога изплуваха лятото на българското Черноморие. Знаете, че имаше случаи с пътници от цели самолети, които не бяха проверени на Летище София и да не цитирам още. Но другаде е проблемът. Аз намирам, че самата заявка като политически приоритет да влезем в Шенген беше погрешна, тъй като Шенген очевидно функционира зле, а френският президент Еманюел Макрон дори говори, че той трябва да бъде предефиниран. Ние тръгнахме да влизаме в едно неясно пространство, чиито правила вече дават накъсо“, допълни Христов.

Борисов: В момента за България не е изгодно да влиза в Шенген

Евродепутатът каза още, че отказът от членство в Шенген не променя ориентацията на страната, а потвърждава невъзможността да бъдат покрити критериите.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани