Над 600 онлайн платформи, сред които Нетфликс, поискаха лиценз да продължат работа в Турция

10:40, 04 сеп 19 / Свят 25 2191 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 600 онлайн платформи, сред които Нетфликс, са поискали лиценз да продължат работа в Турция според новите правила, въведени от правителството за контрол върху онлайн съдържанието, съобщи председателят на Висшия съвет за радио и телевизия Ебубекир Шахин, цитиран от телевизия НТВ и БТА.

Наредба, публикувана в турския Държавен вестник миналия месец, възлага на ВСРТ да извършва всеобхватен контрол върху цялото онлайн съдържание, включително стрийминг платформи като Нетфликс и новинарски сайтове.

Всички доставчици на интернет съдържание ще трябва да получат лиценз от ВСРТ, за да оперират в Турция.

Мярката за надзор бе одобрена първоначално от турския парламент през март миналата година с подкрепата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и на нейния националистически съюзник. Критиците изразиха опасения, че тя ще даде възможност на правителството да затегне контрола си върху медиите, които в мнозинството си са под влиянието на Ердоган и на неговата ПСР.

Първият филм на Барак и Мишел Обама тръгва в Netflix и по кината

Вчера Нетфликс също подаде нужните документи пред ВСРТ, за да кандидатства за лиценз, давайки да се разбере, че планира да продължи работата си в Турция противно на твърденията, че се готви да се изтегли от турския пазар, отбелязва НТВ. Платформата обяви, че броят на абонатите й в Турция все повече нараства, като към момента наброява 1,5 милиона. Нетфликс посочи още, че планира да увеличи инвестициите си в страната и същевременно продължава разговорите с властите за засилване на родителския контрол над съдържанието. Платформата присъства на турския пазар от 2016 г., а първият турски сериал, одобрен от Нетфликс, стана "Защитникът" с участието на популярния турски актьор Чагатай Улусой. Вече има одобрение и за други два турски проекта - "Love 101" и "Атийе", чиито снимки вече започнаха, посочва НТВ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама