Румен Радев: Премиерът да отговаря на въпроси в пленарна зала веднъж месечно (ОБНОВЕНА)

09:46, 04 сеп 19 / Политика 25 2497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС
СНИМКА: БГНЕС

Очевидно имаме необходимост от разпоредба, която да задължава министър- председателя да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството. Това каза президентът Румен Радев в обръщението си към народа и Народното събрание, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Президентът ще направи обръщение към народа и Народното събрание

Отказът от блиц контрол бе отстъпление от демократичните принципи. Неговото възстановяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма“, заяви държавният глава.

Напълно съм убеден и считам, че правителството трябва да пресече порочната практика  на харчене на изкуствено създаден излишък, и без санкции на парламента“, изтъкна Румен Радев и допълни, че очакванията му към парламента са за повече прозрачност и предвидимост.

Тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и кръгът се затваря – при такава формула няма просперитет“, коментира президентът и обърна внимание, че е нужна промяна, която да засили гражданския контрол и институциите да бъдат по- прозрачни.

Времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи”, заяви държавният глава. „Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона", обяви Радев.

Той призова да се концентрират усилията към важни за бъдещето на страната решения, ако това не се случи или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

Според президента се очертава тежка парламентарна сесия заради приемането на бюджета и местните избори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама