Съветът на Европа: Независимостта на съдебната власт е под заплаха във все повече страни

16:45, 03 сеп 19 / Свят 25 2143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович предупреди, че във
все повече страни независимостта на съдебната власт е поставена под заплаха. Европейците дълго време се радваха на правото на свободен съдебен процес от независим съд "без сериозни пречки", каза Миятович в изявление, предаде БТА.

"Въпреки това сме свидетели на все повече и все по-тревожни опити на изпълнителната и законодателната власт да използват лостовете си, за да влияят на съдебната власт и да я инструктират, и да подкопават съдебната независимост", написа тя.

Миятович посочи спорните съдебни реформи на десните националистически правителства в Полша и Унгария и на левоцентристкото в Румъния. ЕС предприе дисциплинарни процедури срещу Полша и Унгария за нарушаване на
фундаменталните ценности на съюза и заплаши Румъния със сходни мерки.

Миятович заяви, че в Турция независимостта на съдебната власт е "ерозирала сериозно" по време на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г.

Тя открои и политическите критики срещу съдиите в Сърбия и Италия.

Европейските институции "трябва да бъдат по-силни, по-решителни и по-гласовити в защитата на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт", призова Миятович.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама