Борис Джонсън сравни СССР с нацистка Германия, Русия се разгневи

15:07, 03 сеп 19 / Свят 25 2088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руското посолство в Лондон определи като „неприемливи” думите на британския премиер Борис Джонсън, който сравни действията на СССР в източна Полша с агресията на Хитлер. Оценка на изявленията на ръководителя на правителството на Обединеното кралство беше разпространено от руската дипломатическа мисия вчера, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Причината

Британският премиер направи видео съобщение, което беше публикувано на страницата му в Туитър. В него той засегна обстоятелствата около избухването на Втората световна война, предполагайки, че през септември 1939 г. Полша е „била между фашисткия чук и комунистическата наковалня“.

Руската реакция

Това изказване на Борис Джонсън, направено по случай 80-ата годишнина от избухването на Втората световна война, е изненадващо. С всички исторически дискусии около съветската военна операция в Източна Полша (Западна Украйна и Западна Беларус), изказването по въпроса, в който действията на СССР всъщност се приравняват с действията на Хитлер е напълно неприемливо.

Ако говорим за това кой в допълнение към Хитлер осъди полската държава на трагедията от 1939 г., ще трябва да си спомним за ролята на британската дипломация, която не само се съгласи с нацистката политика (Австрия, Чехословакия, Мемел), но и последователно саботирани съветските предложения за създаване на ефективна антихитлеристката съюз, включително и по-специално за защита на Полша”, каза прессекретарят на посолството на Русия в Лондон.

Темата може да бъде развита, но нека историците го направят. По-голямата част от руснаците и британците, припомняйки си Втората световна война, отдават почит на падналите и почитат съветско-британския съюз. Съжаляваме, че министър-председателят избра различна гледна точка, която, за щастие, не се ползва със значителна популярност във Великобритания“, завършва изявлението си руският дипломат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама