НАСА планира мисия по отклоняване на астероид с космически кораб

14:10, 03 сеп 19 / Култура 25 1627 Шрифт:
Topnovini

НАСА и Европейската космическа агенция обединяват усилията си за амбициозна мисия за използване на космически кораби за отклоняване на астероид.

Изследователи и инженери от двете агенции се срещат в Рим следващата седмица, за да обсъдят идеята, за която смятат, че е реален метод за защита на планетата ни, съобщава БГНЕС.

Проектът ще бъде насочен към по-малкото тяло на двойния астероид Дидимос, който обикаля около Земята и Марс. Единият космически кораб е предназначен да го унищожава, а другият ще изследва останките на Дидимос, след като бъде разбит.

Основното тяло на Дидимос е с размери около 780 м, а по-малкото е около 160 м - малко повече от Голямата пирамида в Гиза. По-малкото тяло обикаля около основното тяло с няколко сантиметра в секунда, което прави работата по промяната на курса му напълно възможна, смятат учените.

НАСА ще осигури единият от космическите кораби за първата част от мисията и той трябва да бъде готов през лятото на 2021 година.

Планира се корабът DART да достигне целта си през септември 2022 г., като моментът на удара ще бъде записан от италиански миниатюрен сателит, наречен LICIACube.

Изследването отблизо на отломките от астероида ще се извърши от кораб на Европейската космическа агенция, наречен „Хера”, който ще може да измери неговата маса и формата на кратера.

„Хера” също ще разгърне двойка свои собствени мини спътници, за да извърши първия радарен сондаж на астероид, който може да събере информация за повърхността му. „Надяваме се, че резултатите, получени от „Хера”, ще позволят на изследователите да моделират по-добре ефективността на сблъсъка, което би могло да превърне техниката на отклоняване на астероиди в работещ вариант в случай на реална заплаха“, заявиха експертите.

Предвидено е „Хера” да стартира през октомври 2024 г. и пътуването до дестинацията й да отнеме около две години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.