Няма открити нови огнища на чума в Русенско през изминалата седмица

11:25, 03 сеп 19 / Общество 25 1304 Topnovini
1

Заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов заедно с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков проведоха заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с усложнената обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона, съобщи БГНЕС.

По време на заседанието беше посочено, че към днешна дата в областта не са констатирани нови огнища или случаи на заболяването.

Определиха 3-километрова предпазна зона в двете огнища на африканка чума в Шуменско

От вчера в 4 общини в региона, а именно в Борово, Бяла, Две могили и Сливо поле, е започнало изплащането на обезщетения за подпомагане на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди, уточниха от Областната администрация. В останалите 4 общини очакванията са плащанията да се извършат до края на седмицата. През вчерашния ден общо петима души не са си потърсили финансовата компенсация, като затова се предприемат необходимите мерки за откриване на съответните стопани.

Що се отнася до процеса по евтаназиране на животните, то умъртвяването на прасетата от свинекомплекса в Караманово вече е приключило, а в Голямо Враново това се очаква да се случи до следващата седмица.

Започва изплащането на помощите за стопаните, заклали доброволно прасетата си

Към момента там броят на все още неумъртвените прасета е приблизително 9700.

Особено внимание беше обърнато и върху това, че в края на септември и началото на октомври предстои одит от представители на Европейската комисия, които ще инспектират ефективността на мерките, предприети от българската държава в борбата със заболяването.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.