Обучават безплатно 10 000 IT специалисти от цяла България

10:00, 03 сеп 19 25 2121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десет хиляди човека от цялата страна ще получат безплатно IT обучение през следващите пет години. Автор на инициативата е най-голямата българска IT компания ScaleFocus. Хора от цяла България – както такива с известни теоретични познания, така и такива без никакъв опит или знания – ще могат да се обучават. Два месеца след началото на обучението те ще започват работа в реален екип, за реален клиент. 

Обучението започва тази есен в Бургас, като вече е осигурена подкрепата на общината там. След това, в зависимост от заинтересоваността и проактивността на общините ще обхване и останалите големи градове. Академията ще работи с местни училища, университети и организации, за да да разпали интереса към IT още от училищната скамейка и изгради правилния модел за развитие на кадри. Като партньори ще бъдат привлечени и други софтуерни фирми с местни представителства. Така ще се реши още един голям проблем - IT бизнесът да е съсредоточен само в един-два района в България. 

„Целта на ScaleFocus Academy е да задържи младите и можещите в страната ни, като им даде възможност безвъзмездно да натрупат знания и опит. Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани IT специалисти. Поставихме си нелеката задача да променим това“, коментира г-н Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus. 

Продължителността на 1 практически курс ще бъде около половин година. Експертите и партньорите на проекта ще споделят не само познанията си за най-новите IT технологии и тенденции в света. В академията ще се „преподава“ и изграждане на професионални и културни ценности, ефективна работа в международен екип, етична комуникация с клиенти и колеги и др. Това ще бъде особено ценно за хора без предишен IT опит или работа в международен IT екип. 

Академията ще помогне за осигуряване на необходимите кадри за IT индустрията у нас. „Безплатното обучение на 10 000 човека в рамките на пет години е амбициозна цел. Само през първите две години ще инвестираме около 1 милион лева. Вярваме обаче, че това  чувствително ще повиши качеството на IT услугите в цялата страна”, заключава г-н Пламен Цеков.

Според доклад на Българската аутсорсинг асоциация през 2018 г. 67300 човека са заети в IT и BPO сектора у нас, като до края на 2020 г. индустрията ще има нужда от 79000 кадри.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама