Папа Франциск започва обиколка на Африка

08:00, 04 сеп 19 / Свят 25 2299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск заминава на обиколка на африканските дърфжави. Фокус на разговорите ще бъдат околната среда, чуждестранната експлоатация на ресурсите и корупцията, предаде БТА.

Главата на Римокатолическата църква ще прекара по-голяма част от времето на турнето си от 4 до 10 септември в Мозамбик и Мадагаскар и накрая ще посети за кратко и Мавриций.

Папски помощници казват, че тази обиколка - втората на Франциск в Африка южно от Сахара, дава ключова възможност за подновяване на посланията, съдържащи се в неговата енциклика "Лаудато Си" (Laudato Si) от 2015 г. по проблемите на защитата на околната среда.

Безогледното обезлесяване се превърна в бедствие за Мозамбик и Мадагаскар. Обезлесяването, наред с почвената ерозия, направиха Мозамбик особено уязвим при двата циклона, засегнали страната тази година. Според Световната банка Мозамбик е изгубил 8 милиона хектара гори - площ почти колкото Португалия, от 70-те години досега.

В Мадагаскар - четвъртият по големина остров в света, около 44% от горите са изчезнали за последните 60 години според френския център за селскостопански изследвания CIRAD. Екологичната заплаха там се усложнява от факта, че 80% от неговите растителни и животински видове вече не могат да бъдат открити никъде другаде.

Бедността, войните и корупцията също са важни теми при това посещение. Според Световната програма на ООН по прехраната 80% от около 30-милионното население на Мозамбик не може да си позволи минималните разходи за нормална прехрана. СПП твърди още, че над 90% от 26-милионното население на Мадагаскар живее с по-малко от 2 долара на ден и хроничното недохранване на децата е повсеместно.

Франциск ще направи и 8-часова спирка в Мавриций - малък остров в Индийския океан, който е богат за разлика от Мадагаскар и Мозамбик. Но активистите на борбата с бедността твърдят, че данъчното законодателство на Мавриций и неговата индустрия за финансови услуги улесняват укриването на данъци, което изсмуква приходите, от които бедните страни така отчаяно се нуждаят.

Папа Франциск ще отдаде почит на Жак-Дезире Лавал - френски свещеник от 19 век, помагал на бившите роби на острова, който тогава е бил британска колония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама