АБВ: „Южен поток“ и „Бял поток“ си приличат по това, че България по никакъв начин не участва в тях

14:07, 02 сеп 19 / Политика 25 3334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 „Южен поток“ и „Бял поток“ си приличат по това, че България по никакъв начин не участва в тях.“ Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция, предаде Агенция „Фокус“.

„Както стана дума днес, ще коментираме един газов проект „Бял поток“, за който не се говори много. По какво си приличат „Бял поток“ и „Южен поток“ по това, че България по никакъв начин не участва в тях. Проектът „Бял поток“ официално е стартирал 2013 г. с очаквания 2022 г. да бъде факт. Това е един проект, който ще докарва газ от Туркменистан за цяла Европа, но който изцяло заобикаля България. Пред вас има една карта, която показва всъщност как ще стартира проекта от Туркменистан, Азербайджан, Грузия, Черно море, Румъния и Западните Балкани. Това е проект с мащаб 20 млрд. кубични метра газ. До 2022 г. трябва да влезе в сила“, каза Ганчева.

„В момента ЕК и Европа със своите институции го е припознала като важен проект с цел диверсификацията в доставките на природен газ. За него в момента се харчат европейски пари и докрая на 2019 г. трябва да приключи първата фаза на проектни проучвателни дейности. Какво се случва в геополитическата координатна система? До края на тази година приключва споразумението между Украйна и Русия за пренос на природен газ. Едно споразумение, което за 2018 г. украинската компания е регистрирала 500 млн. долара и ли 20 млрд. кубични метра газ“, допълни тя.

По думите й този договор до няколко месеца няма да бъде факт и за момента няма индикации да бъде потвърден и удължен. „Само че в същото време втората тръба на „Турски поток“ трябваше да замени този пренос на газ“, алармира Любомира Ганчева. Тя припомни, че от АБВ са единствените, които още януари месец са сигнализирали, че по начина, по който се случва процесът в България този срок няма да се спази. „За съжаление днес 9 месеца по-късно това е абсолютен факт“, потвърди тя.

„Продължаваме да твърдим, че силното за България и Европа решение е пряката доставка на руска газ за континента чрез страната ни“, каза от своя страна лидерът на АБВ Румен Петков.

„Сега ние в Европа ще плащаме транизтна газ на Турция. Няма никакъв разумен аргумент защо това трябва да се прави. Второ, ние вече губим десетина милиарда и повече кубика газ транзит, който Турция пряко ще взима от Русия. Досега този газ минаваше през България. Неспособността на поредица български правителства доведе до това разбирателство между Русия и Турция и те изградиха проекта „Турски поток“, подчерта Петков

Много именити наши политици - Радан Кънев, Мартин Димитров, Светослав Малинов и кой ли не обясняваха, че „Турски поток“ няма да има и че това е спекулация. „Турски поток“ е факт и ние губим от това, че вече има „Турски поток“ стотици милиони годишни такси. Липсата сега практически на време за изграждането на втората тръба през България е изцяло по вина на българското правителство. Не знам дали си спомняте ажиотажа печели Саудитска Арабия после през не помня кой инструмент отменихме обявения резултат на Саудитска Арабия“, коментира Петков. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама