Проверяваме на сайта на ЦИК дали е злоупотребено с личните ни данни при регистрациите за местния вот

08:45, 02 сеп 19 25 2492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Освен с ГРАО, която проверява подписите, имената и данните на лицата, които са подкрепили регистрацията на определена партия, ЦИК работи и с Комисията за защита на личните данни, за да може всеки български гражданин да има гаранция, че тези данни ще бъдат опазени. Всеки избирател може да провери през страницата на ЦИК дали неговото име фигурира в подкрепа на дадена партия или коалиция. Тази възможност ще бъде действие, след като приключи регистрацията на съответната партия.

Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев в отговор на въпрос по БНР дали е възможна злоупотреба, при която изтеклите от НАП лични данни да бъдат ползвани в регистрациите на партиите. Всеки, който счита, че неговите данни са били неправилно използвани, трябва да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни.

Пълните листи на кандидатите за общински съветници и кметове ще бъдат ясни на 25 септември, когато приключва регистрацията на кандидатите в общинските избирателни комисии. В ЦИК от днес започва регистрацията на партиите и коалициите и тя ще приключи на 11 септември в 17.00 часа.

Андреев коментира и промяната на Закона, според която юридически лица и еднолични търговци могат да финансират партиите: „ЦИК ще изпраща необходимата информация своевременно на Сметната палата, която открива публичен регистър за предизборната кампания, където ще бъдат обявявани всички данни по отношение на финансирането на партиите в предизборната кампания“.

350 000 лева ще отидат за възнаграждения на членовете на изборните комисии след увеличаването на бюджета за местните избори, допълни Андреев. „Към момента в ЦИК се водят разговори в София, тъй като там са най-много секциите – над 1500 - приемането на изборните книжа и материали да бъде разделено на три приемателни пункта, които да бъдат разпределени“, уточни той.

Приключил е срокът на обществена поръчка за изготвяне на клипове и аудиовизуални мотиви, с които ще бъдат разяснявани правата на гражданите в тези избори „има редица особености, които е хубаво гражданите да ги знаят“.

За хакерската атака срещу сайта на ЦИК през 2015 г. Андреев заяви: „ЦИК и останалите ведомства сме предприели необходими мерки, за да може, в случай на такива атаки да бъде възстановена работата на всички информационни и комуникационни канали на Комисията с останалата част от изборната администрация и с останалите органи в държавата. Гражданите, за тяхно успокоение, трябва да знаят, че изборните резултати не се предават по интернет“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама