Ново проучване предвижда земетресение от 7.4 в Калифорния

08:00, 02 сеп 19 / Свят 25 2276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново тревожно проучване предполага, че т. нар. разлом на Уилмингтън - простираща се на 20 км под южен Лос Анджелис до залива Сан Педро - е в състояние да генерира катастрофа с магнитуд 7,4 по Рихтер.

От National Geographic, позовавайки се на изследователи от университета в Харвард в Южна Калифорния, които наскоро оповестиха своите плашещи констатации, първи съобщават за тези открития, информира БГНЕС.

"Надявам се, че привличането на внимание към него може потенциално да увеличи безопасността в региона", казва авторът на проучването Франклин Улф, цитиран от The National Geographic.

Според американски изследователи, пукнатината в Калифорния в момента е бавно движеща се и вероятно се разкъсва само веднъж между 3 200 до 4 700 години. Разломът Уилмингтън лежи в основата на две от най-натоварените пристанища в САЩ и според изследователите е обезпокоително, че може да се свърже с други близки разломи, което би предизвиквало земетресение с магнитуд 7,4.

Трус от 5.0 по Рихтер разлюля Калифорния

Новото проучване разкрива колко разломи пресичат южна Калифорния.

Изследователите подчертават, че разломът на Уилмингтън е различен от другите, които могат да бъдат открити на земната повърхност. По-конкретно, разломът на Уилмингтън е „сляп“, което означава, че е скрит под повърхността, което прави особено трудно изучаването му.

Калифорния беше засегната от десетки малки земетресения по-рано това лято, като най-големото - с магнитуд 7,1, разтърси слабо населени райони в южния щат на САЩ, като причини само прекъсвания на тока и малки щети.

През януари 1994 г. регионът беше поразен от земетресение с магнитуд 6,7 в Северидж, при което 57 души загинаха и 8700 бяха ранени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама