Загробиха 110 прасета в Смядово

14:15, 01 сеп 19 / Общество 25 1383 Topnovini
1

110 пасищно отглеждани прасета от породата източнобалканска свиня са били загробени в петък срещу събота в Смядово, след като било установено, че са заболели от Африканска чума по свинете. Информацията съобщи областният управител проф. Стефан Желев, цитиран от БНР.

Прасетата са били заровени в петък следобед. Благодарение на бързата реакция на община Смядово загробването е приключило до 21.00 ч. вечерта.

В област Хасково 1542 стопани са изклали превантивно домашните си прасета

Стопанинът на стадото, който е регистриран свиневъд, потърсил за помощ кмета на общината и Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.

„По непотвърдена информация собственикът е закупил прасе преди около две седмици, и най-вероятно от там е тръгнала заразата“, коментира проф. Желев. Проби от свинете са взети в четвъртък, а още в петък около обяд станало ясно, че резултатите са положителни.

Над 1200 прасета са заклани доброволно в Кюстендилско

Има съмнения за още заразени прасета в района на село Веселиново, където има около 4-5 стада от породата източнобалканска свиня. Изпратени са проби за изследвания, а резултатите се очаква да станат ясни в понеделник. „Предприети са необходимите мерки, ще се опитаме да запазим тази порода“, каза още проф. Желев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани