Петков: Каракачанов саботира възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия

12:56, 01 сеп 19 / Политика 25 2354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър Красимир Каракачанов саботира усилията за укрепване на военновъздушните ни сили и възстановяването на училището в Долна Митрополия. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Плевен, съобщи „Фокус“.

Петков приветства усилията на министър-председателя за възстановяване на учебното заведение.

Това е държавнически акт, който е в правилната посока на укрепвана на военновъздушните ни сили, на техния кадрови потенциал и на способностите им да гарантират въздушната сигурност на Република България. Моето убеждение, че министър Каракачанов саботира тези усилия. Саботира усилията да бъде възстановено военновъздушното училище и привлекателността на военнообразователната система в Долна Митрополия”, каза още лидерът на АБВ.

Каракачанов: Мечтая за Гергьовден да има висше военновъздушно училище

Петков даде и пример с проведена обществена поръчка за ремонт и възстановяване на самолетите, на които се обучават нашите курсанти - L-39. „На тази обществена поръчка са се явили две компании. Единият участник е компанията производител. Тя е чешка компания, разполага с всички лицензии както за производство, така и за доставка на резервни части. Втората компания не знам коя е - няма лиценз за нищо. Нито за резервни части, нито за инженерингов достъп до самолетите L-39“, изтъкна Петков. Той обърна внимание, че под ръководството на Каракачанов е избрана втората компания.

Лидерът на АБВ подчерта, че иска ясен отговор каква е била процедурата, каква е обществената поръчка и защо е избран нелицензиран изпълнител.

Обявен е конкурс за 77 свободни длъжности във Военновъздушните сили

„От една страна, това създава впечатление за саботаж от страна на министъра на отбраната във военновъздушното училище. От друга страна, има ли корупционен натиск и защо е избрана фирма, която няма лицензии“, попита още Румен Петков. Според него освен всичко, това е пряк удар по плевенския регион и по перспективите за възстановяване на военновъздушното училище и настоя за отговор на най-високо ниво.

Петков посочи, че министър-председателят е длъжен да проследи процедурата и да каже какво е неговото мнение. Според него тази практика в Министерство на отбраната съсипва ВВС на Република България.

Отчетоха рекорден прием на пилоти за ВВС

Той обясни, че миналата година в Долна Митрополия са кандидатствали по-малко курсанти, отколкото е общия прием и определи това като катастрофа. „Няма нормални родители, които ще си пуснат децата на самолети с абсолютната неспособност и липса на каквито и да са гаранции за сигурността на самолетите и на летателните часове, които трябва да оттренира всеки един от курсантите“, посочи лидерът на АБВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама