Започва предоставянето на личен асистент по Закона за личната помощ

08:30, 01 сеп 19 / Общество 25 2026 Шрифт:
Topnovini

От 1 септември започва предоставянето и финансирането на личен асистент по реда на Закона за личната помощ.

От услугата ще се възползват хора с над 90% инвалидност и децата с над 50% увреждания с право на помощ. Услугата ще се предоставя и за децата без право на чужда помощ, с 90 и над 90 процента степен на увреждане, съобщи БНР.

Предоставянето на лична помощ става по изготвена индивидуална оценка на потребностите и издадено направление с определен конкретен брой часове. Те се определят в зависимост от степента на инвалидност и включват четири категории. В първата категория хората с увреждания получават асистент до 15 часа - за да им помага вкъщи, да ги води на работа или на лекар. Втората дава право на лична помощ до 42 часа, третата - до 84 часа, като хората с най-тежки увреждания ще могат да ползват личен асистент до 168 часа месечно. Ползвателят на социалната услуга има право на повече от един асистент, както и сам да го избира.

Бисер Петков: Над 55 млн. лв. са предвидени за нови социални услуги

Хората с трайни увреждания, но без решение на ТЕЛК, в което да е записано „с чужда помощ“ ще продължават да ползват досегашните социални услуги и след 1 септември, когато влиза в сила законът за личната помощ, припомня социалният министър Бисер Петков.

Хората, които в момента ползват услугите „социален личен асистент“ и „домашен помощник“, ще продължат да ги ползват, а тези от тях, които вече са били оценени, включени в механизма „лична помощ“, ще преминат към механизма, който вероятно ще им осигури повече часове“, посочи той.

Над 190 000 са подадените досега заявления за индивидуална оценка на потребностите.

До началото на 2021 г. доставчик на личната помощ ще са общините, а след това политиката за предоставяне на лична помощ ще се осъществява от Държавна агенция за хората с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама