Проф. Овчаров: Хиляди хора проявяват интерес към находките в Перперикон

17:04, 30 авг 19 25 2429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Летните проучвания в археологическия комплекс „Перперикон“ са към своя край. По време на кампанията бяха открити ценни и забележителни находки. По този повод екипът на ТОПНОВИНИ потърси за коментар ръководителя на проучванията проф. Николай Овчаров

Този сезон се работеше на три обекта – Свищовския замък, изключително интересен и важен за българската история, в античния и средновековен град Мисионис край Търговище и в Перперикон“, поясни проф. Овчаров. Той припомни, че проучванията в археологическия комплекс Перперикон продължават вече 20 години.

Археологът отбеляза, че площите, които се разкриват се използват за научни изследвания и са в полза на културно-историческия туризъм.

Преди 4 години работихме в Северния квартал, където открихме най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите“, припомни още ръководителят на проучванията.

Проф. Николай Овчаров: Откритата монета на Цар Иван Асен II е сред най-великите в българското Средновековие

Тази година проучихме един интересен некропол от X - XII век с много добре оформени каменни гробници. Отриха се доста интересни предмети, монетите са доста ценни“, каза проф. Овчаров.

Той отбеляза, че е открита и забележителна монета от едната страна с лика на Христос, а от другата с на цар Иван Асен II. Находката е от XIII век. Едва няколко монети има в България от това първо монетосечене.

Археолозите са разкрили и монета на император Алексий I Комнин от края на XI век, която визира най-големия упадък на Византийската империя. Сред находките има и много бронзови кръстове.

Проф. Овчаров добави, че има огромен интерес от посетителите към находките. „Хиляди хора ги посещават. Само за миналата година 200 000 лева са били проходите от преките такси при посещение на Перперикон. Това е един обект на културно-историческия туризъм, заедно с Царевец, това са най-посещаваните обекти“, коментира още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама