Учени: Перспективите за Големия бариерен риф са "много лоши"

18:00, 30 авг 19 / Свят 25 2170 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Перспективите за Големия бариерен риф бяха занижени от „лоши” към „много лоши” заради климатичните промени. Според австралийски учени най-голямата заплаха за подводния риф е затоплянето на водната температура, основно причинена от човек.

Петгодишно проучване на експерти подчертава, че действията, нужни да се спаси рифът, никога не са били по-необходими от сега. През 1981 г. Големият бариерен риф беше обявен за световно наследство заради огромната си научна и съществена значителност за околната среда, съобщи bTV.

През последните години обаче, рифът бива неконтролируемо разрушаван от затоплящите се води. В следствие на това части от коралите са мъртви, а цялостното здраве е частично нарушено.

Предишно проучване през 2009 г. обясняваше, че рифът е изправен на кръстопът между „позитивно и обещаващо бъдеще или негативно и несигурно такова”. Втори доклад през 2014 г. показа, че състоянието на рифа се влошава.

Учените твърдят, че броят на новите корали по рифа е спаднал с 89%, като са засегнати 1500 км. по продължението му. Австралия вложи 500 млн. австралийски долара през 2018 г. за опазването на природното богатство.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама