Над 190 000 са подали заявления за поставяне на индивидуална оценка

12:00, 30 авг 19 25 2104 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 190 000 души са подали заявления за поставяне на индивидуална оценка по новия Закон за личната помощ от началото на април. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

“Започва предоставянето и финансирането на личната помощ от 1-ви септември, законът влезе в сила от началото на годината. От месец април започна поставянето на индивидуалната оценка на хората с увреждания, част, от която е и оценката на
потребността от лична помощ. Над 190 000 са подадените към момента заявления за индивидуална оценка. Ще имаме пълните данни към първи септември. Тогава ще стане ясно колко хора са подали заявления в общините, с колко от тях са сключени договори, колко са получили помощ”, каза Петков. Според него процесът по оценяване протичал нормално до момента и се правел в срок.

Българите работят извънредно най-много в ЕС

“Хората, които са с добавка за чужда помощ и искат да се включат в механизма, дават съгласието си тя да бъде превеждана от съответната община като съфинансиране на услугата”, продължи Петков. И припомни, че никой няма да загуби подкрепата, която му се предоставя, тъй като по решение на правителството договорите са удължени.

“Общините стартират и операцията патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания, която предоставя интегрирана здравно-социална услуга. Очакваме, че около 17 000 лица ще бъдат подкрепени”, допълни той, съобщиха от МТСП.

На въпрос подкрепя ли идеята на КТ “Подкрепа” да се ограничи сумираното изчисляване на работното време и работи ли се по въпроса, Петков обясни, че има работна група, предложенията ѝ се очаквали през есента. Припомни и, че в началото на май министерството бе готово с малък пакет от промени, свързани и със сумираното изчисляване на работното време, но той не получи подкрепа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама