Вицепрезидентът: Ако героите на Перущица се спасяваха поединично, нямаше да я има днес България

11:14, 30 авг 19 / Политика 25 1983 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Погрешно е постоянно да се оплакваме, че сме на дъното, на последните места. Трябва да вземем живота си в нашите ръце и да вярваме, че заедно, сплотени, можем да градим страната, стабилна и просперираща. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Перущица на честването на 50-годишнината от обявяването на населеното място за град, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Илияна Йотова ще бъде гост на честването на 50 години град Перущица

Ако героите на Перущица се спасяваха поединично, нямаше да я има днес България. Те ни показаха самочувствие на българи, дръзнали да се вдигнат и срещу могъщата Османска империя заради свобода, вяра и род“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът определи Перущица като един от символите на многовековната и славна българска история и изтъкна саможертвата на героите. „Те не чакаха някой да ги призовава срещу робството и тиранията. Мъчениците от „Св. Архангел Михаил“ не бяха войводи, не бяха революционери, а обикновени хора, но с делата и саможертвата осмислиха понятията родолюбие и патриотизъм. Те написаха историята не само на Перущица, а на цяла България“, заяви Илияна Йотова.

Тя се обяви категорично против опитите за промяна или дописване на историята. „Днес, когато взимаме решения, трябва да поглеждаме към героите от априлските дни на 1876 г. и често да препрочитаме Захари Стоянов. Отвъд клишетата“, изтъкна Илияна Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама