ВМРО и СДС ще водят преговори за местния вот в София

10:05, 30 авг 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1490 Topnovini

Във връзка с предстоящите местни избори в края на октомври екипът на ТОПНОВИНИ потърси общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, който разкри повече подробности около политиките на партията в София.

„Политическата обстановка в момента е изнервена. Имаме два противостоящи си лагера – ГЕРБ и независимият кандидат, да го наречем, Манолова“, заяви Контрера.

Според него в тази ситуация вариантите на ВМРО за местните избори са два – самостоятелно явяване и търсене на по-широк формат, който да обедини хората с разумни и прагматични виждания за града.

Отпуснати са 20 млн. лв. повече за местните избори тази година

„Става дума за формат, който може да включва и СДС, и НФСБ, и други десни партии, които не се увличат по левите и популистки политики, станали доста популярни напоследък. Виждаме, че заявилите се до момента кандидати щедро ще раздават от общинския бюджет за каквото се сетите – милиарди да купуват градинки, милиарди за чист въздух без яснота какъв ще бъде точно ефектът. Има една лява вълна, на която ние от ВМРО държим да се противопоставим, защото София не е град за експерименти“, посочи Контрера.

Въпреки че СДС сключи с ГЕРБ рамково споразумение на национално ниво, ВМРО ги разглежда като потенциален възможен партньор за местния вот в София.

„В крайна сметка и ВМРО, и СДС представляват онази част от обществото, която е свързана с малкия бизнес, с дребния бизнес, с работещите хора, които със своите данъци издържат и държава, и общини. И е редно те да имат ясен и силен глас, когато се вземат решенията“, каза още Карлос Контрера.

Джамбазки призова Борисов да не се отказва от енергийната независимост

„В кампанията си за кмет на София ВМРО ще постави няколко тежки въпроса, на които съответно да се опитаме да дадем решение. Защото градът освен станалите вече тривиални проблеми и разправии има и няколко големи теми, по които няма яснота. Например бъдещето на „Топлофикация“ или концесията на водата, която изтича 2025 г. Което означава, че ние в следващия мандат трябва да подготвим и да обезпечим водоснабдяването на града“, каза още общинският съветник.

По отношение на партията на Валери Симеонов той уточни, че след като коалиция „Обединени патриоти“ продължава да функционира на национално ниво, е логично да се потърси консенсус и на местните избори.

Искаме да създадем един силен център около ВМРО с подкрепата на други десни формации, за да защитаваме ясни и точни тези“, заяви Контрера.

Той посочи, че в момента няма разговор за данъците и за бюджета на София. „Как ще се управляват те в следващите 4 години? Липсата на този разговор показва, че може би все още големите партии бягат от това, тъй като финансовото измерение на обещанията им не кореспондира с това, което те могат да осигурят като приходи в града“, уточни общинският съветник.

ЦИК: В изборите за местна власт секции в чужбина няма да се разкриват

Контрера заяви, че се опасява от създаването на един фрагментиран общински съвет в следващия мандат, който трудно ще стига до консенсус. „Но без стабилност в него и без ясни принципи на групите, които го съставляват, рискуваме да хвърлим града в хаос. И това е нещо, което ме плаши“, каза още той.

Следващата седмица ще има заседание на Националното ръководство на ВМРО, което ще разгледа различните предложения по общини. След което областният комитет в София ще вземе решение за формата на явяване и одобрение на кандидатите за кмет и общински съветници.

Амбицията ни е в началото на септември да имаме яснота как ВМРО ще влезе в кампанията за местния вот“, заяви Карлос Контрера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани