България и Хърватия ще координират заедно двете председателства - на Съвета на ЕС и на Берлинския процес

17:17, 29 авг 19 / Свят 25 1888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хърватия и България ще координират заедно приоритетите и работата на двете председателства, които ще поемат от Нова година. Това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и хърватският министър на външните работи и на европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман. Двамата се срещнаха в Хелзинки, където участват в неформалната среща на външните министри от ЕС.

От 1 януари до 31 юни 2020 г. Хърватия ще бъде председател на Съвета на ЕС, а през цялата следваща година България и Република Северна Македония ще поемат съвместното председателство на Берлинския процес.

“Ще се радвам да ви посрещна в София през октомври - каза министър Захариева. -  Двата ни екипа още преди това трябва да се координират и по приоритетите, и по инициативите по време на двете председателства, посветени на Западните Балкани. Имаме да организираме два големи съмита за една година - първо през май 2020 г. срещата на върха на  ЕС в Хърватия, а през юли - лидерската среща на Берлинския процес в България”, каза министър Захариева.

“Хърватия подкрепя Кристалина Георгиева за поста изпълнителен директор на Международния валутен фонд. Благодаря за подкрепата от страна на България за моята предшественичка Мария Пейчинович-Бурич, която бе избрана за генерален секретар на Съвета на Европа”, каза министър Гърлич-Радман. Той заяви, че двете ни страни имат отлични отношения.

Част от разговорът между двамата министри премина на български език, тъй като Гордан Грлич-Радман владее езика ни от своя мандат в София като дипломат в хърватското посолство в периода 1994-1996 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама