НАСА стартира атомния си часовник, пътуващ на едногодишна мисия в дълбокия космос

21:40, 29 авг 19 / Култура 25 4147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атомният часовник на НАСА в дълбок космос, който бележи първата GPS-подобна космическа технология, стартира своята едногодишна космическа мисия.

„Атомен часовник, който би могъл да проправи пътя за автономно пътуване в дълбокия космос, беше успешно активиран миналата седмица и е готов да започне годишната си технологична демонстрация, потвърди екипът на мисията“, заявиха от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в изявление.

Стартирането на атомен часовник е "критична стъпка към осигуряване на възможност на космическите кораби да се движат безопасно в дълбокото пространство", подчерта тя и добави, че няма да е необходим отнемащ време процес на получаване на направления от Земята, предаде БГНЕС.

Часовникът е не само "първият хронометър, достатъчно стабилен за картографиране на траекторията на космически кораб в дълбоко пространство", но и достатъчно малък, за да лети на борда на космическия кораб.

„Целта на космическия експеримент е да постави атомния часовник като оборудване на работещ космически кораб – осигуряващ нещата, които влияят върху стабилността и точността на часовника - и да все види дали той работи на нивото, на което се надяваме: с по-голяма стабилност от съществуващите космически часовници", каза Тод Ели, космически навигатор и главен изследовател на проекта.

Ели добави, че ще бъде измерено колко точно часовникът поддържа времето до наносекундата (хиляда милионна част от секундата).

Стартиран през юни, атомният часовник за дълбоко космическо пространство се помещава на космически кораб, предоставен от „General Atomics Electromagnetic Systems“, базирана в Колорадо.

Атомните часовници обикновено се използват за измерване на разстоянието между обектите, като се отчита колко време отнема на сигнал да пропътува от точка А до точка Б.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама