Кръстовден е

06:30, 14 сеп 19 / Общество 25 3214 Topnovini
1

Православната църква почита църковния празник Въздвижение на Светия кръст Господен, наричан от народа Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон. Хората дори вярвали, че празникът поставя началото на есента и денят и нощта се кръстосват (изравняват).

От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен Гроздоберник, защото започва гроздоберът.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение. На Кръстовден се спазва строг пост - не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други.

Най-възрастната жена в дома трябва да опече специален обреден хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст по средата. На трапезата, освен обредния хляб, задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.

Имен ден днес празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани