Икономисти: Таванът на разплащанията в брой у нас трябва да се увеличи

21:37, 28 авг 19 25 2831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъде увеличен таванът на разплащанията в брой у нас.

Това предлагат икономисти с аргумента, че по-ниския праг не ограничава сивата икономика. В момента таванът на кешовите разплащания е 10 хиляди лева. Според Експертния клуб за икономика и политика той трябва да се увеличи на 20 хиляди.

Бизнесът, в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал, обаче не подкрепя това и предлага таванът на плащанията в брой да се намали на 5 хиляди лева, за да изсветлее още икономиката. Последните анализи сочат, че делът на сивата икономика у нас е около 20 на сто. През  последните години има трайна тенденция към намаляването му.

Борислав Борисов търси нов семеен автомобил и казва, че независимо колко ще плати за него, ще му е по-недуобно да носи пари в брой и да се разплаща на ръка. „Да мине всичко през банката, да си плати човек с карта – да се вижда абсолютно всичко”, обясни той пред bTV.

Според търговците на коли сегашният таван на разплащанията е адекватен за пазара и доходите у нас и не трябва да се променя. Признават обаче, че ограничението носи неудобства, особено при сделки с по-скъпи коли, които клиентите харесват  през уикенда или по празници.

„Идват хората, искат да си купят автомобил от провинцията, искат да се разплатим и аз, ако нямам право да получа 10 хиляди лева кеш и да им пусна касова бележка, няма как да извършим сделката”, казва Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на автомобили.

Според икономисти, заради подобни спънки пред бизнеса трябва да има по-висок таван за кешовите разплащания. Анализите им сочат още, че страните, в които има по-сериозни ограничения за плащанията в брой не могат да се похвалят с нисък дял на сива икономика.

„Има страни, в които ограниченията в плащанията в брой не съществуват, като Германия, Австрия и Холандия, но там размерът на сивата икономика е много малък”, казва Георги Вулджев, експерт от Клуба по икономика и политика.

Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче е по-добре таванът на плащанията в брой да бъде намален: „При един праг от около 5 хиляди лева това ще принуди още повече търговци да извършват безкасови плащания, което ще намали броя на печалбите, които се укриват от някои от търговските обекти”, обяснява Росица Стелянова от асоциацията.

Сред успешните мерки за борба със сивата икономика експертите сочат още и намаляване на данъчно осигурителната тежест.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама