В Южна Франция откриха десетки древноримски гробове на бебета

19:39, 28 авг 19 / Свят 25 2260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки гробове на бебета и фетуси от началото на новата ера бяха открити близо до останките от древноримска крепостна стена в град Ним, Южна Франция.

Това оповести Френският национален институт за превантивни археологически изследвания, предаде БТА, позовавайки се на АФП.  "Попаднахме на около 60 гроба, като близо 50 от тях са на бебета под 6-месечна възраст и на фетуси край крепостната стена, в обществен погребален район през 1-ви и 2-ри век - заяви ръководителят на археологическия екип Ришар Пеле. - Наистина е впечатляващо, защото става въпрос за малък район. Тънките като хартия детски кости, които са положени в каменни сандъци и амфори, ще бъдат изследвани и датирани. През тази епоха детската смъртност била голяма, но родителите се грижели за гробовете на децата си, макар че в древноримското общество детето нямало юридически статут до навършване на 3-годишна възраст."

На същия обект са открити също 4 гроба на кучета и 7 на възрастни хора. Един от тези гробове е на жена, чието тяло било в странна поза - едната й ръка подпирала главата й, а краката й били обърнати встрани. Жената носела обувки и бижута - два пръстена и гривна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама