Световни лидери ще участват в честванията в Полша на годишнината от началото на Втората световна война

08:00, 01 сеп 19 / Свят 25 2486 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Световни лидери пристигат в Полша за честванията на 80-годишнината от началото на Втората световна война - най-кървавият конфликт в историята, отнел живота на 50 милиона души.

В страната е въведен режим за терористична заплаха - ниво на опасност ALFA и първо ниво на опасност ALFA-CRP. Двете нива на опасност ще бъдат до 3 септември.

Във Варшава ще пристигнат ръководителите на още 40 държави, сред които лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Американският президент Доналд Тръмп отложи посещението си в Полша заради урагана Дориан.

Президентът Румен Радев също ще участва във възпоменателната церемония във Варшава. В рамките на работното си посещение Радев ще проведе двустранни срещи със свои колеги.

Президентът на Русия Владимир Путин не е поканен, за разлика от честванията преди десет години - причината е анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. За сметка на това покана има президентът на Украйна Володимир Зеленски.

На 23 август 1939 година Германия и СССР се договарят да си поделят Източна Европа чрез Пакта Молотов-Рибентроп. Втората световна война започва една седмица по-късно - на 1 септември, с откриването на огън от нацистки боен кораб по полския форт на Вестерплате в Балтийско море. Същата сутрин нацистите бомбардират град Велюн.

Привечер президентът на Полша Анджей Дуда и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер ще участват в церемония във Велюн. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки и вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс пък ще присъстват на тържесвата във Вестерплате.

В същото време президентите на Германия и Полша ще изнесат речи пред гробницата на Незнайния воин във Варшава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама