Извънредно положение в Пуерто Рико в очакване на тропическата буря Дориан

06:40, 28 авг 19 / Свят 25 2247 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Извънредно положение е обявено в Пуерто Рико, откъдето трябва да премине тропическата буря Дориан, бушуваща над Карибите. Очакванията са Дориан да се засили до ураган от първа категория през следващите 24 часа.

Извънредно положение обяви и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Първи на пътя на бурята е остров Барбадос преди силата да се увеличи, достигайки Пуерто Рико. Там хората се запасяват със стоки от първа необходимост. Местните власти издадоха предупреждение жителите да си стоят вкъщи.

Губернаторът на Пуерто Рико Уанда Васкес Гарсед призова над трите милиона жители на щата да се подготвят. Тя съобщи, че около 360 убежища са подготвени из острова за бестващи хора.

Националният център по ураганите на САЩ обяви предупреждения за приближаване на ураган за Пуерто Рико, както и за Доминиканската република и островите Мартиника, Саба и Синт Еустациус. Тежко засегнат се очаква да бъде и Хаити, където Дориан трябва да достигне на 29 август.

Пуерто Рико все още се възстановява от разрушителния ураган Мария през 2017 година. Има опасения, че Дориан ще предизвика спиране на електричеството и ще нанесе значителни щети със силните си ветрове. Очакванията са за валежи до 15 см.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама