И в Африка има горски пожари, но те са различни от тези в Амазония

13:35, 27 авг 19 / Свят 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тезата възпламенява превъзбудените духове: в последните дни горите в Централна Африка горят по-бързо и от тези в Амазония, при това сред всеобщо безразличие, за разлика от пожарите в Бразилия, които нагорещиха риториката на големите сили на срещата им във Франция, завършила вчера.

Само че става дума за различен вид пожари, за които има и различни причини.

Много използвана от медиите сателитна карта на НАСА показва в яркочервено зоната на огнищата, която преминава като ивица през средата на континента, от Габон до Ангола, от Атлантическия до Индийския океан.

Над осем хиляди души се борят с горски пожари в Индонезия

Безпокойството стигна до Г-7 в Биариц. "Горски пожари бушуват и в Субсахарска Африка. Проучваме възможността да предприемам инициативна, подобна на тази, който обявихме за Амазония" написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон.

Страните от Г-7 искат да отпуснат спешно 20 милиона долара, за да изпратят самолети цистерни "Канадеър" за борба с горските пожари в Южна Америка.

Дали тези самолети ще започнат да прелитат скоро и над девствените гори на Габон, пълнейки резервоарите си от бързеите на река Конго?

Бразилия към Г-7: Използвайте парите за изсечените гори в Европа

Безпокойството на френския президент е оправдано. Гората по поречието на р. Конго обичайно е определяна като вторите по важност за планетата след Амазония. Тя се простира на около 2 милиона кв. км и е разположена в няколко страни, като половината й площ се намира в Демократична република Конго, а останалото - в съседните Габон, Конго, Камерун и Централноафриканската република.

Леонардо Ди Каприо дава 5 милиона долара за спасяване на горящата Амазония

Както и в Амазония, горите в басейна на р. Конго поглъщат тонове въглероден диоксид чрез дърветата и торфищата си. Те са убежище на изчезващи видове като горски слонове, човекоподобни маймуни и др.

Внимание обаче: пожарите, които се наблюдават в Африка на картите на НАСА, "не са в този район на гората, а по-скоро в Ангола, Замбия и т.н.", казва Гийом Лекюе, специалист по Централна Африка в Центъра за международно сътрудничество в селскостопанските изследвания за развитието (CIRAD).

В изявление Ангола изрази раздразнение от прибързаните сравнения с Бразилия "които може да доведат до драматизиране на ситуацията и до дезинформация на лековерните".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама