Иглите за татуиране могат да предизвикат алергии

19:40, 27 авг 19 25 2123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Метални частици от иглите за татуиране могат да мигрират в човешкия организъм и да предизвикат алергии, сочат резултатите от международно изследване, цитирано от Франс прес и БТА.

"Частици хром и никел от иглите за татуиране мигрират към лимфните възли. Никелът и хромът от иглите могат да предизвикат реакции, свързани със свръхчувствителност, и следователно могат да играят роля за алергиите вследствие на татуиране. Свързаните с татуирането нежелани реакции на организма станаха често срещани", казват авторите на изследването.

Използваните пигменти са редовно споменавани, за да се обяснят алергии вследствие на татуирането, но за пръв път става въпрос за ролята на иглите на татуировчиците. Това няма нищо общо с евентуална липса на хигиена, а с механичен феномен, свързан с употреба на съдържащо титанов диоксид мастило за татуиране, но не и на карбоново черно мастило.

Учените отбелязаха, че точното въздействие на татуировките върху здравето все пак не може да бъде преценено.

В изследването са участвали специалисти от Германския федерален институт за оценка на риска, няколко университета в Германия и европейския синхотрон в Гренобъл.

Резултатите от изследването са публикувани в Particle and Fiber Toxicology.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама