Правозащитник ще оглави инициативния комитет за Мая Манолова

22:15, 26 авг 19 25 3072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Едно по едно отпадат съмненията, че Мая Манолова ще се кандидатира за кмет на София. Въпреки че не го е заявила като категорично решение, близки до омбудсмана източници го потвърдиха пред "Дневник". Според тях, това ще се случи въпреки натиска, който в момента се упражнявал върху нея да се откаже и сценариите, че ако загуби ще е губеща и за настоящата си позиция и за други възможности, но и за завръщане в политиката с по-силна кариера.

Маркет Линкс: Мая Манолова с най-високо одобрение в София

В процес на формиране вече е инициативният комитет, който ще издигне кандидатурата й като независим кандидат в началото на септември. Известен правозащитник ще оглави комитета според информация на "Дневник". В него нямало да има изявени партийни лица, а ще го доминират представители на неправителствени организации, които се занимават с различни каузи, свързани с досегашната работа на Манолова като национален омбудсман. Така месец преди началото на официалната предизборна кампания, изглежда, че за София се задава оспорвана битка с непрогнозируем финал, който според наблюдатели ще определи бъдещето на партията ГЕРБ, а може би и на модела на управление, утвърден от десетилетната власт на Бойко Борисов.

Очаквам подкрепа от гражданите, не водя разговори с партийни централи, макар че с различните партии сме стояли зад общи каузи, казва Манолова на въпроса с кого разговаря за подкрепа и продължава да добавя "ако се кандидатирам". Тя припомня, че с десните партии са защитавали заедно машинното и електронното гласуване, проблемите на българите зад граница, против са били забраната на дивото къмпингуване и др. И тези общи каузи й давали надежда за подкрепа от десните, ако влезе в битката за столичен.

След като в десния спектър "Движение България на гражданите" (ДБГ) остана извън обединението "Демократична България" (ДБ), това е партията вдясно, която тепърва ще решава дали да подкрепи кандидата на ДБ - Борислав Игнатов, или Манолова. По повод зачестилите твърдения в медиите от последната седмица, че ДБГ е заявило подкрепа за Манолова, лидерът на движението Димитър Делчев коментира пред "Дневник", че решение няма, а води разговори с всички, включително и с Манолова, но подкрепата от ДБГ ще зависела от това "дали я има волята да бъде променен моделът на управление на София".

Отляво ревнуват, отдясно я подозират

По повод формирането на инициативния комитет на Манолова откъм БСП проявяват ревност заради лицата, които тя е избрала да я издигнат, макар че откъм "Позитано" 20 струи миролюбива тишина и вече се е наложило устойчиво убеждението, че има гарантирана подкрепа от Корнелия Нинова, с която са в както се казва - статус: сложни отношения.

Вдясно пък не вярват в еманципацията й от БСП и я подозират в тайни връзки. Така коментират източниците на "Дневник" опита на Манолова да изиграе ролята си на независим кандидат, въпреки богатото минало на ярък активист на БСП.

Голямата интрига: какво ще предприемат десните, ако има балотаж

Според някои социолози и набдюдатели и тестване на нагласи още преди да са ясни всички кадидати, Манолова има малък аванс пред Фандъкова, а според други необявени анкети преднината била малко по-голяма, но при всички случаи балотаж в столицата ще има.

Това поставя напр. "Демократична България" (ДСБ, Да България, Зелено движение) пред избор, за който десните лидери избягват да говорят, което сега е логично - имат си кандидат Борислав Игнатов. Според източници на "Дневник" Манолова е тествала дали и кого ще подкрепят ДБ при балотаж между нея и Фандъкова.

Това ще е коварно препятствие за демократите за реалното им политическо лице: ако подкрепят Фандъкова, значи не са опозиция на ГЕРБ, чийто зам.председател е тя (макар че не тя, а Борисов взема решенията в партията). Ако подкрепят Манолова - подават аванс на БСП (чието ярко лице е била тя допреди да стане омбудсман).

Така ще се окаже накрая, че интригата на тези избори в София са десните, а не играта ва банк на Манолова, коментира политолог, пожелал да остане анонимен. По думите му тя ще се реши чрез разговори, но е трудно да се разговаря принципно "с пълна уста", намекна политологът за преплетени интереси на разноцветния политически спектър в Столичния общински съвет.

Допуска ли Бойко Борисов, че ГЕРБ може да загуби София?

Бойко Борисов не е коментирал евентуално кандидатиране на Манолова и рисковете за кандидата на ГЕРБ. Партията още не е обявила, че Йорданка Фандъкова ще се състезава за нов мандат, но два месеца преди изборите и нарасналата активност на столичния кмет показват, че изненади - няма да има.

Медийни коментари за Манолова в последните седмици припомнят, че тя беше избрана за омбудсман с подкрепата на ГЕРБ и с личното одобрение на Борисов.

"Дневник" попита Манолова дали контактува с него и по какви теми. Да, срещала се миналата година по повод протеста на майките с деца с увреждания и тази година по повод внесените от нея законопроекти, чието придвижване зависело от Борисов, отговори Манолова и отрече да е обсъждала своето кандидатиране за кмет с него.

"Аз съм посредник между гражданите и властта и когато едната страна отсъства и не ме чува, и проблемите остават нерешени и законопроектите, които внасям, не помръдват, аз трябва да се срещна с премиера. Но не в Банкя, където никога не съм ходила, както, между другото, и в жилището на Корнелия не съм ходила, а влизам в МС през централния вход, не притърчавам от една до друга партийна централа", отговори доста рязко Манолова на въпроса.

В някои от последните си медийни изяви през последните две седмици, Манолова заяви, че властта е в паника от евентуална нейна кандидатура, а след това в телевизионно интервюбеше още по-категорична: "ако реша да се кандидатирам - ще стана кмет".

Официалното обявяване, че Манолова влиза в битката за София се очаква в първите дни на септември, а на 14 септември е конференцията на столичната организация на БСП, на която се очаква социалистите да заявят подкрепата си за нея.

 

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама