НАСА разследва първото престъпление в космоса

21:30, 24 авг 19 / Култура 25 3472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

НАСА разследва инцидент, който може да се окаже първото престъпление, извършено в космоса - незаконно влизане в чужда банкова сметка от борда на Международната космическа станция, предаде БГНЕС.

Американската астронавтка Ан Маклейн признава, че докато е била в полет, е влязла в банковата сметка на еднополовата си съпруга, с която се намират в процес на развод. Маклейн не смята, че е извършила престъпление, съобщава New York Times.

Бившата съпруга Съмър Уордън е подала във Федералната търговска комисия и в инспектората на НАСА жалба за несанкциониран достъп и кражба на лични данни.

Маклейн се върна от полет в космоса през юни тази година. Според адвоката й, тя просто е искала да се убеди, че няма проблеми със семейния бюджет и парите са достатъчни за плащане на сметките и грижите за сина, когото семейната двойка отглежда.

Летец Маклейн и офицерът от разузнаването на военно-въздушните сили Уордън се женят през 2014 година, а пред 2018 година Уордън подава документи за развод.

Съгласно споразумение между държавите-собственици на Международната космическа станция САЩ, Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция, върху човек, намиращ се в космоса, владее правото на собствената му държава. Същото се отнася и за собствеността на борда. В случай, че канадец извърши престъпление в космоса, ще понесе наказание, съобразно канадското законодателство.

С развитието на космическия туризъм въпросът за наличието на строги правила за носене на наказателна отговорност става все по-актуален. До момента обаче не е имало възможност да се провери, как точно функционира системата.

Според НАСА, досега не са получавани сведения за извършени в космоса престъпления.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама