Индийският космически апарат „Чандраян-2” изпрати снимка на Луната

17:21, 24 авг 19 / Свят 25 2196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Космическият апарат "Чандраян-2" изпрати снимка на Луната, направена от лунна орбита, съобщи БТА. Кадърът е направен от около 2650 км над лунната повърхност. На нея се вижда част от далечната страна на Луната с кратера Аполо и Източно море.

Дестинацията на "Чандраян-2" обаче е друга. Спускаемият апарат с роувъра ще се насочи към място близо до Южния полюс. Кацането е насрочено за 7 септември.

Тази част от Луната досега не е изследвана. Сред главните цели на експедицията е търсенето на вода. Освен това в района на Южния полюс има лунни скали, които могат да разкажат за геоложката история на естествения спътник на Земята.

"Чандраян-2" продължава индийската лунна програма, която започна апаратът "Чандраян-1" през 2008 г. Негов инструмент регистрира воден лед в постоянно сенчестите кратери близо до Южния полюс. Затова Индия изпраща втората мисия с кацащ апарат, за да продължи изследванията.

Докато орбиталният модул ще функционира около година, спускаемият апарат и роувърът ще работят около един лунен ден. Те не могат да издържат на студените лунни нощи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама